sp.a

Als onderafdeling van de sp.a Gent, proberen we via debatten, lezingen, politieke acties en dergelijke meer jullie te overtuigen van onze socialistische visie op mens en maatschappij.  Via onze blog kunnen jullie de laatste stand van zaken van onze werking volgen.

Wil je meewerken of heb je een vraag: neem contact op met onze voorzitter Jan Roegiers (jan.roegiers@vlaamsparlement.be).

Voor het werkingsjaar 2010-2011 werken we rond de interne nota van nationaal voorzitter Caroline Gennez, “Onvoltooide Vernieuwing“.

In 2009-2010 hebben we gewerkt rond samenleven zonder vooroordelen.

Met de formule ”  ’t volkshuis bewolkt-’t wolkshuis bevolkt” in 2008-2009 wilden we het inhoudelijke debat van en over onze stad aanzwengelen. Telkens iedere eerste maandag van de maand kwamen we bijeen in café ’t Volkshuis, – Sleepstraat 33, 9000 Gent – en debatteerden we onder leiding van een Genst Gemeenteraadslid of ocmw-raadslid over een Gents probleem.

 • Ouderbeleid met Jurgen Bockstaele, OCMW-raad
 • Ondernemen en Gentse middenstand met Resul Tapmaz.
 • Onderwijs en Kinderopvang met Lien Braeckevelt
 • Hieronder het verslag van onze eerste debat avond.

  Op maandag 6 oktober 2008 heeft De Wolken, de sp.a-wijkafdeling van Gent Centrum, haar laagdrempelige debattenreeks ’t Volkshuis Bewolkt op gang geschoten. Twintig mondige aanwezigen debatteerden met Guy Reynebeau en Jan Vanhee over de armoede in Gent en hoe ze te bestrijden. Olivier Thery was de strenge maar rechtvaardige moderator van dienst. Geen gemakkelijke taak, zeker niet omdat heel wat mensen zich emotioneel met het onderwerp verbonden voelden.

  Na een korte rondvraag bleek iedereen het erover eens te zijn dat armoede een bijzonder complex probleem is. Het gaat over meer dan gebrek aan geld alleen. Het gaat ook over isolement, over het zich minderwaardig voelen, over faalangst en over een gebrek aan (de juiste) kansen. Al te vaak zijn het kleine, praktische zaken die ervoor zorgen dat mensen juist die kans niet grijpen om aansluiting te vinden bij de grote groep, de goegemeente, de ‘normale’ mensen. Armen voelen zich vaak met de nek aangekeken. En niet ten onrechte. Armen worden vanuit het beleid vaak behandeld (als een speciale groep mensen), maar niet altijd voldoende geholpen (als een deel van onze samenleving).

  Jan Vanhee hield een sterk pleidooi om armen niet noodzakelijk te zien als mensen die geholpen moeten worden. Armen moeten in hun menselijke waarde worden gelaten. Armen zijn geen aliens maar mensen, mensen met dezelfde behoeften, dezelfde gevoelens en dezelfde trots als ons. Ze hebben dezelfde dromen, dezelfde fantasieën en dezelfde ambities. Alleen lijken ze minder te geloven in zichzelf, lijken ze sneller foert te zeggen en op te geven. Het is aan ons om hen opnieuw in zichzelf te doen geloven, op een structurele manier, door middel van structurele ondersteuning.

  Op 17 oktober 2008 kwamen we samen op het Sint-Pietersplein om te protesteren tegen de armoede in de wereld. Er waren ook getuigenissen uit onze eigen wereld. Schrijnende, grappige, maar vooral heel moedige. En dat was hoopvol. Want enkel als de stilte wordt doorbroken, wordt er geluisterd.

  We danken Guy, Jan en alle deelnemers aan het debat.

  2 Reacties naar “sp.a”

  1. Jurgen Bockstaele oktober 5, 2008 bij 6:11 pm #

   Ik probeer maandag te komen naar jullie eerste debat. Het gaat dan ook over het OCMW. Jammer dat Aline er niet kan zijn; via deze weg wens ik haar het beste.

  2. dewolken oktober 6, 2008 bij 1:30 pm #

   fantastisch! Het is natuurlijk jammer van Aline. Maar niet getreurd, er komen nog gelegenheden.

  Geef een reactie

  Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

  WordPress.com logo

  Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

  Twitter-afbeelding

  Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

  Facebook foto

  Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

  Verbinden met %s

  %d bloggers liken dit: