dossiers

Betere bioscopen snakken naar subsidies

Wijkafdeling De Wolken van sp.a Gent wil meer steun voor Sfinx en Studio Skoop

In België zijn er negentien zogenaamde ‘arthouse cinemas’, bioscopen die de kaskrakers uit Hollywood links laten liggen en op hun schermen vooral alternatieve films projecteren. Zeven ervan liggen in Vlaanderen. Twee in Gent. De laatste jaren komen de de Sfinx aan de Sint-Michielshelling en de Studio Skoop aan het Sint-Annaplein steeds meer onder druk te staan.

De betere bioscopen

zitten in de tang tussen de culturele en de commerciële cinema. Hun tot voor kort unieke aanbod wordt langs beide kanten overgenomen. Aan de ene kant krijgen culturele verenigingen subsidies om alternatieve films te vertonen. Aan de andere kant zien commerciële complexen wel brood in cinefiele initiatieven. Toch zijn de betere bioscopen de enige die een vast aanbod aan onafhankelijke cinema kunnen garanderen. Wijkafdeling De Wolken van sp.a Gent vindt dan ook dat de betere bioscopen moeten blijven bestaan.

Alle Belgische ‘arthouse cinemas’ komen in aanmerking voor Europese steun. Die volstaat echter geenszins om hun werking te financieren. In Brussel en Wallonië kan een aantal betere bioscopen rekenen op extra steun vanuit de Franstalige gemeenschap. In Vlaanderen is dat niet het geval. Dat culturele verenigingen wél subsidies krijgen om alternatieve films te vertonen, neigt naar concurrentievervalsing.

Om de toekomst van onze ‘arthouse cinemas’ veilig te stellen heeft wijkafdeling De Wolken van sp.a Gent een scenario uitgeschreven waarin alle beleidsniveaus een rol vertolken.

De federale overheid kan er bij de gemeenschappen op aandringen om de Europese erkenning vanaf 2010 over te nemen. Aan elke euro die uit Europa komt, zouden de gemeenschappen er zelf één kunnen toevoegen. Om de gemeenschappen de kans te geven zich daarop voor te bereiden, zou de federale overheid 2008 en 2009 kunnen helpen overbruggen met middelen van de Nationale Loterij.

Ook de lokale overheden kunnen hun steentje bijdragen. In Gent wordt er op elk verkocht ticket een taks geheven van 0,28 euro. Deze belasting afschaffen, zou niet opportuun zijn. De commerciële complexen zouden dan mee profiteren. Wel kan worden onderzocht of de geïnde taksen aan de betere bioscopen kunnen worden geretourneerd in de vorm van een verzekerde subsidie. Voor Sfinx en Studio Skoop zou dat een zegen zijn.

Kevin De Coninck

Voorzitter van De Wolken Mail: kevin@dewolken.be

Eén reactie naar “dossiers”

  1. verhaegen marina oktober 24, 2009 bij 12:21 pm #

    Alle mogelyke steun toegewenst,we krygen al meer
    dan genoeg PULP in de strot geramd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: